ROBOTOLIMPIA 2023

2023. május 27.

Hajdúböszörmény

RobotOlimpis 2023

Darts

A robotnak labdákat kell a pályán elhelyezett célterületre dobnia. Az a robot győz, amelyik kevesebb dobásból pontosan 141 pontot tud szerezni. Maximum 8 db labda áll a robotok rendelkezésre a cél eléréséhez. Holtverseny esetén a csapatok addig dartsoznak, míg egyértelműen el nem dönthető a sorrend.

A darts pálya a földre vízszintesen elhelyezett tábla lesz, amibe darts nyíl helyett ping-pong labdákat fognak a robotok dobni.

Az elérhető pontokat az ábra szemlélteti. A robot által dobott pontok addig kerülnek folyamatosan levonásra a kezdeti 141 pontból, amíg pontosan el nem érik a nullát vagy mind a 8 db labdát el nem dobta. Ha egy labda eldobásával a csapat túllépi a 141 pontot, azaz a levonások után negatívba menne, akkor az utoljára dobott labda értéke nem kerül levonásra, ha van még fennmaradó dobási lehetősége akkor tovább próbálkozhat.

A labda pályáról történő kipattanása esetén azt a pontszámot kapja meg a csapat, ahonnan a labda kipattant.

A robot programja minden esetben csak a bázison indítható el. Az egyes dobások között a csapat a robothoz csak a bázison érhet hozzá. Tehát minden dobás után a robotnak teljesen ki kell jönnie a dobóterületről a bázisra. Az egyes dobások alatt a robot a dobóterületről nem lóghat ki.

A célterületeket  elválasztó fal magassága: 10 cm

 

 

A darts pálya méretei:  

© All rights reserved. | Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium | Hajdúböszörmény a Hajdúk Fővárosa | "Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek" (Gárdonyi) Alapítvány | Hajdúböszörményi Tankerületi Központ