ROBOTOLIMPIA 2023

2023. május 27.

Hajdúböszörmény

RobotOlimpis 2023

Műlesiklás

A feladat a műlesiklásnak megfelelően a pályán elhelyezett kapuk kerülgetése.

A pálya elejét és a végét is egy fekete vonal jelzi. A műlesiklás terepviszonyának következtében a pálya síkja 0°-25° közötti szöget zár be a talajjal, a start pozíció magasabban, míg a cél mélyebben található. A pálya meredeksége a vége felé csökkenhet. A pálya szélessége 120cm, hossza minimálisan 250 cm.

A pályán elhelyezésre kerülő kapuk (henger alakú oszlopok) magassága 20 és 35 cm között van, szélességük kb. 7‑10 cm.

A kapuk egy vonalban helyezkednek el a lesikló pálya közepén, és távolságuk változó: 40-70 cm. Az akadályok pontos elhelyezkedése csak a futam előtt válik ismertté, sorsolással fog eldőlni a futam előtt, hogy hol lesznek az akadályok. Sorsolással fog az is eldőlni, hogy milyen színű az első akadály.

Kétféle színű kapu található meg a szlalom területén, biztosan váltott színű sorrendben. Az akadályok színeinek jelentőségük van. A kék színű kaput a robot haladási irányának megfelelően balról, míg a piros színű kaput jobbról kell megkerülni. A robot ezen akadályokhoz hozzáérhet, de nem boríthatja fel azokat. Minden esetben a robotnak a színnek megfelelő oldalon kell elhaladni a kapu mellett. Minden jól bevett kapu esetén a robot pontot kap, tévesztés esetén nem jár pont, akadály kidöntése (kidöntésnek számít az is, ha a robot az akadályt letolja a jelző pontról) mínusz ponttal büntetendő. Egy kapu csak egyszer teljesíthető egy menet során. A robot a pályán felfele, a start mező irányába nem haladhat, ha egy kaput kihagyott, azt a menet végéig rontott kapunak kell nyilvántartani.

Az nyer, aki a legtöbb kaput teljesíti a legrövidebb idő alatt és a robot sikeresen beérkezik a célba.

A csapatnak kétszer van lehetősége próbálkozni a pálya teljesítésével.

A verseny során nem adható pont annak a robotnak, amely nem szlalomban az akadályok kerülgetésével halad előre. (Nem fogadható el, ha a kapu mellett egyenes vonalban végig megy a robot.)

© All rights reserved. | Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium | Hajdúböszörmény a Hajdúk Fővárosa | "Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek" (Gárdonyi) Alapítvány | Hajdúböszörményi Tankerületi Központ