ROBOTOLIMPIA 2024

2024. május 25.

Hajdúböszörmény

RobotOlimpis 2024

Hajdúböszörményben számos remek szabadidős tevékenység eltöltésére van lehetőség.

A város szívét képező felújított Bocskai tér az egyik. A tér rekonstrukciója során sétálóövezetet alakítottak ki középkori vár körvonalait idéző falakkal. 
Legnagyobb dísze a látványszökőkút lett, melyet úgy alakítottak ki, hogy egy nagy kehelyből aláhulló vízesés alatt sétálóhídon lehet átmenni, mely remek pihenést biztosít a nyári hőségben. A négy felől induló vízi játékok nagyon látványosak, s az összkép fokozható az esti víz alatti megvilágítással és a naponta többször felcsendülő muzsikával. A vízi játékot ezekben az időszakokban különböző zeneművekhez programozták be, s így mutat szemnek és fülnek gyönyörködtető látványosságot.

Megújult az 1907 óta a főtéren álló Bocskai szobor, mely a város egyik jelképe. A felállítása óta első alkalommal restaurált szobor talapzatában elhelyeztek egy urnát, melyben fotók találhatók a régi és a megújult térről és a szoborról. Igazi rendezvénytér és közösségi tér alakult így ki a város szívében, ahová jó elmenni, sétálgatva gyönyörködni a megújított és újonnan épült szobrokban és épületekben, találkozni és beszélgetni az emberekkel, hallgatni a szökőkút csobogását és muzsikáját.

A megye legrégebbi középülete a Hajdúsági Múzeum. Falai között állandó kiállítás keretén belül tekinthetik meg az érdeklődök a hajdúság történetét. A kiállítás a hajdúk és böszörmények eredetét, a hajdúkerületet és a mezővárosi kultúrát mutatja be. 2014-ben került felszínre az Európaszerte híres Böszörmény-kincs leletegyüttes, mely szintén a Hajdúsági Múzeumban nézhető meg. A kiállítások mellett más programot is biztosít az érdeklődök számára a múzeum. A látogatók megismerhetik, hogy milyen a híres böszörményi csengő, vagy milyen volt a betyárvilág Böszörményben, illetve a csigapergetés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek az ide látogatók.

A Hajdúböszörményi Tájházak több mint 200 éves eredeti állapotában megtartott paraszti lakóházak hűen tükrözik a korabeli életmódot és a népi építészetet, mely a hagyományt kedvelők számára remek kirándulási lehetőség. A Tájházak több program helyszínéül is szolgálnak, mint például a Parasztolimpia, ahol a régmúlt idők játékait felelevenítő program keretében vidám játék részesei lehetnek az idelátogatók.

A Népi Hajdúház épület jellegzetes böszörményi típusú hajdúház, mely hatalmas méretével kiemelkedik a népi lakóházak közül, s állandó kiállítással, műhelyfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel, játszóházzal is várja a látogatókat.

A nemrégiben felújított Fürdőkerti Ifjúsági Szálláshely remek lehetőségeket kínál nem csak a kikapcsolódni vágyóknak, de azoknak is, akik aktív pihenéssel töltenék szabadidejüket.

A 4,5 hektáros fás, ligetes terület az egyik legalkalmasabb, legideálisabb hely szabadidős tevékenység eltöltésére. A többféle sportolási lehetőségek mellett - mint például a foci, kosárlabda, röplabda, pingpong, csocsó, külön kérésre paintball, airsoft, field target, kézműves foglalkozások, valamint szabadtéri főzési lehetőséget is biztosít a kilátogató családok számára. Közvetlen közelében található a Palinta játszótér, ahol modernjátékok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

2015-ben újabb szórakozási lehetőségekkel várják az ide látogatókat, hisz ebben az évben nyílt meg a Spirit Szabadidőközpont. Ahol négy bowlingpályával, két fallabda pályával, három biliárdasztallal, kültéri csocsóval, étteremmel és kávézóval várják kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A Hajdúböszörmény részét képező Bodaszőlőn található a középkori eredetű templom maradványa, melyet sok legenda övez. A legendás jelzővel is illetett Zeleméri Csonkatoronynál újjáépítették a halomra felvezető lépcsősort, parkosították és kerítéssel vették körül a területet, pihenő és főzőhelyeket alakítottak ki, korszerű, napelemes kandelábereket telepítettek az éjszakai megvilágításhoz, valamint térfigyelőrendszert is létesítettek. A megújított környezet lehetőséget nyújt a kirándulóknak szabadtéri főzésre és piknikezésre, erdei állatok megtekintésére. A környék kiváló lehetőséget kínál kerékpár és gyalogtúrához egyaránt.

Hajdúböszörmény idegenforgalmának meghatározó értéke a Bocskai Gyógyvíz. A termálvíz gyógyvízzé minősítése lehetővé tette, hogy a város zöldövezetében egy komplex gyógy- és üdülőközpont jöhessen létre. A gyógyvíz jodidos, bromidos, fluoridos, nátriumkloridos összetétele kiválóan alkalmas reumatikus, ízületi bántalmak, nőgyógyászati panaszok és pajzsmirigyproblémák kezelésére. A Bocskai Strand- és Gyógyfürdő különböző élményelemekkel – nyakzuhany, derékmasszázs, pezsgőfürdő – ellátott termálmedencéi mellett a feszített víztükrű sportmedence a fiataloknak az úszás szabad világát, a gyermekmedencék a legkisebbek önfeledt kikapcsolódását kínálják. A Bocskai Gyógyfürdő fedett termálfürdője 2007. januárjától áll a fürdőző vendégek rendelkezésére, s mintegy 1000 m2-en várja a pihenni és gyógyulni vágyókat.

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY WEBLAPJA

© All rights reserved. | Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium | Hajdúböszörmény a Hajdúk Fővárosa | "Minden jó könyv egy-egy tanítója a nemzetnek" (Gárdonyi) Alapítvány | Hajdúböszörményi Tankerületi Központ